Menu

Szobormozdonnyal gazdagodott Pocsaj-Esztár vasútállomása

vargajoska 4 év ago 2 4.3 K

Egy MDmot 3038 típusú, 1975-ben gyártott mozdonyt helyeztek ki az előzetesen kialakított pályaszakaszra augusztus 18-án Pocsaj-Esztár vasútállomásán. A jármű méltó helyére került, hiszen évtizedeken át közlekedett Debrecen és Nagykereki között, hivatalos nevén a 106-os vasútvonalon. A helyi kötődést tovább erősíti, hogy három pocsaji származású vezetője is volt a mozdonynak: Rácz Barna, Korcsmár János és Szűcs Zoltán. Ők nem csak vezették, de sajátjukként kezelték. Tisztán tartották, óvták, ha valami meghibásodott, akkor pedig igyekeztek minél hamarabb megjavítani. – Mesélte Balogh Zsigmond, a Pocsaj-Esztár állomás vezetője.

MDmot 3038-as a Pocsaj-Esztár vasútállomáson.
fotó: Varga József

A motorvonat az 1975-ben történt üzembe helyezését követően egyből Debrecenbe került, és végig annak vonzáskörzetében közlekedett. Nyugdíjazására 2011-ben került sor, ezután pedig elszállították Szolnokra. Ettől kezdve az állapota jelentősen romlott és több alkatrésze is eltűnt, ezért a mozdony sajnos jelenleg már nem üzemképes. Végül az utolsó pillanatban mégis megmenekült a szétdarabolástól és Béres Barna főosztályvezető úrnak köszönhetően visszakerült Debrecenbe. Ettől kezdve 2 évbe telt, mire minden körülmény megfelelővé vált ahhoz, hogy a szobormozdony eme végső és méltó helyére kerülhessen.

Futási tanusítvány, mely engedélyezi, hogy  a 3038-as szobormozdony leszállításra kerülhessen.
Engedély az utolsó útra. Sajnos már nem saját erőből, hanem vontatva tette meg. (fotó: Varga József)
Siemens Desiro a Pocsaj-Esztár állomáson egy MDmot 3038-as szobormozdony fülkéjéből fotózva.
Múlt és jelen egy képen (fotó: Varga József)

„Nagyon sok munka és lobbi eredménye az, hogy most itt állhat ez a mozdony, mely egyben a település és a környék egy darabka történelme is.”

Pocsaj Önkormányzata megállapodást írt alá, melyben vállalja, hogy a mozdonyt kiállítható állapotba hozza. Szőllősi Roland, Pocsaj polgármestere elmondta, hogy hamarosan megkezdik a mozdony renoválását. Mivel az egyik oldalát egy hatalmas graffiti csúfítja, a tervek szerint az egész kabinrész újra lesz festve, miközben a rozsdásodó foltokat kihegesztik. Ezen felül olyan hiányzó elemeket is pótolni kell, amilyenek a visszapillantó tükrök, vagy az egyik lámpatest. A jármű belsejében szintén vannak hiányosságok, ezeket lehetőség szerint igyekeznek majd helyreállítani, hogy látogathatóvá váljon. Ezzel szemben az alváz állagát szeretnék a jelenlegi állapotában megtartani, hogy mégse tűnjön el nyomtalanul az elmúlt 45 év.

A szobormozdony már ezen rövid idő alatt is nagy sikert aratott, az elmúlt hét folyamán számos érdeklődő látogatta és fotózkodott vele napi szinten.

Halász Zsolt nagy becsben tartott Lada 2013-asa a pocsaji szobormozdonynál.
Fotó: Halász Zsolt

Néhány hónappal ezelőtt már szintén lett kihelyezve egy mozdony a Pocsaj-Esztár állomásra, habár az egy „picit” kisebb és zöldebb:
http://10.8.2.177/2020/05/30/kulonleges-ajandek-egy-kulonleges-vasutallomas-szamara/

Számos szobormozdony található még az országunkban, amelyekről itt található egy bővebb lista.

2 hozzászólás