Menu

Újabb szigorítások (nem csak) Pocsaj-Esztár területén

vargajoska 4 év ago 1 5.9 K

Vasárnap összegyűjtöttük egy cikkben mindazokat az intézkedéseket, melyeket a két település önkormányzata a Kormány március 11-én elrendelt vészhelyzet, valamint rendkívüli jogrend hatására hozott meg. Ez a cikk itt olvasható.
16-án a Kormány újabb szigorításokat eszközölt, ezek településeinkre való hatását újra összegyűjtjük.

Mindenek előtt fontos megemlíteni, hogy miért is van szükség ezen korlátozásokra, intézkedésekre.

A jelenleg világjárványt okozó koronavírus-fertőzés (COVID-19) ellen máig nem létezik semmilyen védőoltás, lappangási ideje pedig akár 14 nap is lehet. Ennek eredményeként mire a betegnél az első tünetek jelentkeznek, addigra az már sok más emberrel kontaktusba lépett és megfertőzte őket. Ennek köszönhetően az elkövetkező időszakban a megbetegedettek száma exponenciálisan emelkedni fog. A legveszélyeztetettebb az idősek korosztálya, míg a legnagyobb vírushordozók a fiatalok és középkorúak, akik gyakran észre sem veszik, hogy egyáltalán megbetegedtek, mert az immunrendszerük akár különösebb tünetek nélkül is legyűri azt. Ez idő alatt pedig folyamatosan fertőznek.

Részletes és naprakész információk a koronavírusról a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon.


Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy tanulhat, vagy épp okulhat az eddig megfertőződött országok példájából.

Amennyiben a vírus egyszerre szabadul rá a társadalomra, úgy azt képtelenség uralni, valamint az összes beteget szakszerű ellátásban részesíteni. Olaszország túl későn lépett, így a vírus gyors terjedésével nem bírták felvenni a versenyt, ezért az egészségügyi rendszerük túlterhelődött. Úgy tűnik, a britek is rossz irányba indultak el és nem vették elég komolyan a járványt. Dél-Kelet Ázsiában viszont azonnal radikális intézkedéseket eszközöltek. Intézményeket, kulturális és szórakozóhelyeket zártak be, a betegeket pedig folyamatosan karantén alá vonják és az utcán is folyamatosan teszteket végeznek az embereken. A magyar szakemberek szintén egy lassú, elnyújtott lefolyású megoldást szeretnének kivitelezni, mellyel a magyar egészségügy képes megbirkózni.

Egy gyors, valamint egy lassú lefolyású járvány szemléltetése.
Egy gyors, valamint egy lassú lefolyású járvány szemléltetése.

A hivatalos https://koronavirus.gov.hu oldal szerint, a cikk írásának pillanatában 50 fertőzött van az országunkban.
A Magyar Orvosi Kamara úgy véli, hogy a járvány már Magyarországon is a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50–60 ezer is lehet.

Éppen ezért fontos, hogy betartsuk a megfelelő higiéniai intézkedéseket, minimalizáljuk egymással a kontaktust. Ehhez pedig olyan radikális intézkedésre van szükség, mint amelyek ma születtek.

Ma azaz március 16-án Magyarország Kormánya a rendkívüli helyzetre való tekintette az alábbi szigorításokat vezette be:

Éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltják. A sporteseményeket legfeljebb – ha vállalják a szervezők – zárt kapuk mögött lehet megtartani, „de legjobb, ha úgy se” – közölte a kormányfő. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben. Kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.

Azt javasolják – folytatta -, hogy családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Az időseknek pedig azt üzente: ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kéri őket, legyenek rendkívül óvatosak.
„Úgy látom, a kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 évnél idősebbek elhagyhassák a lakásukat (…), de azt mindenképpen kérhetem tőlük, ha megtiltani nem is tudjuk, hogy ne hagyják el” otthonukat – mondta Orbán Viktor.

A koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére.

A súlyos gazdasági következményekről a miniszterelnök azt mondta, az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok – például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások -, ahol a baj már „bekopogtatott”. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak a megsegítésükre.
Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, jelezve: komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti az országot. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, tegyenek személyes erőfeszítéseket a munkahelyek megtartásáért.

Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható. A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

FONTOS!
A betegség leggyakoribb tünetei: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Mit tegyünk, ha fertőzöttnek érezzük magunkat?
Ha Ön vagy egy Önnel szoros kapcsolatban álló személy fertőzött területen, vagy külföldön járt, vagy Ön akár itt Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők:

Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát! A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt. -Pontos elérhetőségek lentebb.
Ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket és a mentő kórházba szállítja Önt.


Esztár Község vezetősége ismét ülésezett, melyen az alábbi intézkedésekről döntöttek:

Az előttünk álló hónapok teljesen megváltoznak, az nem ugyanaz lesz, mint eddig. – Írja Szécsi Tamás polgármester közleményében. – Mivel szinte minden oktatási, közösségi tér, helyszín zárva lesz, így a Művelődési Ház, a piac, a népkonyhai szolgáltatás, klubok, foglalkozások szünetelnek, nem lesz miért kimozdulni. A saját udvarán, portáján, kertjében mindenki talál elfoglaltságot, a személyes kapcsolattartásra ott lesz a telefon a házi gondozók és a közösségi oldalak. Szükséges a háziorvossal és más egészségügyi szolgálattal való kapcsolattartás csökkentése. Gondoljanak csak bele, ha az egy háziorvossal történik bármi, bizonyos, hogy nem lesz, aki pótolja. Éppen ezért kell felelősen gondolkodni.

Dr. Gombkötő Anikó az alábbi tájékoztatót adta közzé:

Tisztelt Lakosság, Kedves Betegeink!
Az országosan elrendelt vészhelyzetre, illetve a járvány várható rohamos terjedésére való tekintettel az alábbiakról tájékoztatom Önöket:
A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos-betegtalálkozásokat.

 • Lehetőség van a szokásos receptigényléseiket leadni. Kérem, hogy e célból ne személyesen jelenjenek meg a rendelőben, hanem a 06-54-414-082-es telefonszámon jelezzék az igényeket. Ezt követően az igényük e-recept formájában feltöltésre kerül egy ún. elektronikus „felhőbe”. Így papír alapú recept nélkül is kiválthatóak a gyógyszerek, akár 3 hónapra előre.  Önök is kiválthatják azt bármely gyógyszertárba, a személyi igazolvány bemutatásával, illetve meghatalmazottjuk is, de szükséges hozzá a beteg részéről:
 • TAJ kártya,
 • a kiváltandó gyógyszerek pontos megnevezése,
 • ha szükséges a közgyógyigazolvány.

A kiváltó személy részéről:

 • megbízott átvevő személyazonosító igazolványa.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.  Így nem kell a szakellátást új javaslatok kiadása miatt felkeresni.

A közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követően 90 napig fennmarad. Hasznos tanácsokat a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatnak.

Az elkövetkező időszakban semmilyen halasztható ügyben ne jelenjenek meg a rendelőben.
Kérek mindenkit a fentiek szíves tudomásulvételére.

Dr. Gombkötő Anikó
háziorvos

Képviselő testületi döntés született, hogy március 17-től visszavonásig:

 • a piac zárva tart,
 • a játszótér zárva tart,
 • a sportlétesítmények, így a sportpálya zárva tartásáról,
 • Az MLSZ döntött a labdarúgó mérkőzések szüneteltetéséről.

Az oktatási, nevelési intézményekben nem lesz ügyeleti időszak. Ezen intézményeknél fontos megemlíteni, hogy nem szünetről, hanem az iskola esetében otthoni digitális tanulásról van szó. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekek és diákok az otthonukban tartózkodjanak, mert a vírus rájuk nézve is veszélyes lehet, illetve továbbadhatják a családtagok, nagyszülők részére.

A Klik tájékoztatása szerint a rendőrség kapott megbízást arra vonatkozóan, hogy ha gyereket és diákot látnak iskolaidőben a közösségi tereken, játszótéren, sportpályán akkor hazakísérhetik a diákokat. Az Önkormányzat döntést hozott, hogy az esztári Mezőőri szolgálat munkatársainak is van lehetősége ezt ellenőrizni.

További segítség az idősek részére, hogy a községben található élelmiszerboltok vállalták, hogy a telefonon leadott alapvető élelmiszereket, higiéniai termékeket kiszállítják. Ezúton is köszönöm a vállalkozók pozitív hozzáállását, amely nagy segítség jelen helyzetben. Az alábbi üzletek várják a telefonos megrendelést:

 • Levendula Vegyesbolt, Pongor Szabolcs, Rákóczi utca . Tel: 06-30-436-70-16
 • Hajdú-Coop Esztár, Árpád utca 2. Tel: 06-54-414-083
 • Pappné Nagy Henrietta, Esztár, Széchenyi utca 48. Tel: 06-54-414-087,06-30-554-57-95
 • Nagy Pékség Kft Esztár, Felszabadulás u. 6. Tel: 06-54-414-163

Szabó Zsolt lelkész arra hívja fel a figyelmet, hogy a boltok előzetes nyilatkozata alapján ezt a szolgáltatást semmiképpen nem tudják azonnal teljesíteni a most kialakult, leterhelt helyzetükben, amely teljesen érthető. Mind a négy üzlet – amely felajánlotta ezt a segítséget – fenntartja azt a jogot, hogy meghatározza a kiszállítás időtartamát és a kiszállítandó termékek értékhatárát, mely várhatóan 3.000 Ft körül alakul. Csak a 65 év feletti olyan idősek vegyék igénybe, akiknek nincs semmilyen külső segítsége (pl. családi, házi gondozói segítség).

A vezetőség azt kéri, hogy a felek az áru átadásánál fokozottan figyeljenek a higiéniai előírásokra.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségének döntése szerint minden hitéleti, istentiszteleti alkalom szünetel a döntés visszavonásáig.
A Lelkészi Hivatalokban telefonos ügyeletet működik, Esztárban a „Zöld Ház” 06-30-861-6346-os telefonszámán érhető el. – Írja Szabó Zsolt lelkész közleményében.

A településen szolgáltatást nyújtó temetkezési szolgáltatók tájékoztatása értelmében a temetkezési szertartások alkalmával a ravatalozókban csak a szűk családi kör vegyen részt, a személyes kontaktussal járó részvétnyilvánításokat mellőzzék.

Továbbá az Egyházközség kéri a szülőket, akik a gyermekük részére étkeztetést igényeltek, hogy a személyes találkozások számának csökkentése, illetve kiosztás időtartamának lerövidítése érdekében olyan táskát, dobozt, vagy széket helyezzenek ki a kiszállítást végző személy részére, amelybe, vagy amelyre a kiszállítandó ételt el tudja helyezni. A kiszállítás várhatóan 11.00-12.30 óra között történik.  Az ételek egyszeri, eldobható edényzetben kerülnek kiszállításra.

Zolcsák Evelin pedig azzal a hírrel szolgált az esztáriak számára, hogy szívesen vállal bébiszitter munkát, így segítve a dolgozó szülőket.

Kérem, hogy felelős magatartásukkal és megértő hozzáállásukkal segítsék elő, hogy az előttünk álló nehéz időszak – a meglévő nehézségek ellenére – rendben menjen végbe. Ha valamikor, akkor most nagyon fontos a józan és bölcs döntés, amivel a kialakult helyzethez állnunk kell. – Ezekkel a sorokkal zárta közleményét Szécsi Tamás polgármester.

Pocsajban hasonló döntések születtek:

Szőllősi Roland polgármester közölte, hogy minden korábban meghozott intézkedés továbbra is fennáll, emelett pedig az alábbi szigorítások lépnek életbe:

 • a pocsaji piactérre egyetlen árusító sem érkezhet,
 • zárthelyi üzemei felfüggesztésre kerültek (tésztaüzem, olajsajtoló, savanyítóüzem),
 • az IKSZT épülete teljesen bezár,
 • a Hivatal épülete csak nagyon indokolt esetben fogad látogatót,
 • az Önkormányzat nem szeretné felvásárolni a lakosság elől a higiéniai és tisztítószereket -mivel azok utánpótlása a helyi boltok számára is egyre megterhelőbb -, ezért Pocsaj intézményvezetői ezeket NEM vásárolhatják meg a helyi boltokból, részükre az Önkormányzat más forrásból biztosítja az utánpótlást.
 • A Kikelet és a Mesevár Óvoda teljesen bezár, ügyeletet sem biztosítanak,
 • az orvosi rendelő nem fogad látogatókat, minden esetben először telefonon kell egyeztetni, továbbá a receptigényléseket is telefonon kell leadni. – Ide elérhető a teljes közlemény

Szőllősi Roland arról is tájékoztatást adott, hogy az összes közintézmény és azok dolgozói is biztosítva lettek a szükséges higiéniai eszközökkel, szerekkel, védőfelszerelésekkel és megtörtént az épületek fertőtlenítése is. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Nagyközségi Önkormányzat részére is beszerzésre került egy-egy raklap hipo, mely jelenleg tartalékot képez.
Az idősek ellátásáról pedig az eddigi 22 helyett már 38 személy gondoskodik.

Molcsán Piroska a Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola igazgatója arról tájékoztatja a szülőket, hogy az otthoni tanuláshoz szükséges tanfelszerelés csomagot március 17-én 9 és 12 óra között átvehetik az iskola épületében.
További információk a http://lorantffy-pocsaj.sulinet.hu/ oldalon.

Fontos elérhetőségek:
Esztár háziorvosa: Dr. Gombkötő Anikó Tel.: 06/54 414-082
Rendelési idő: Munkanapokon 8:00-12:00

Pocsaj háziorvosa: Dr. Gombkötő Péter Tel.: 06/54 415-016

Területileg illetékes orvosi ügyelet: Derecske, Rákóczi út. 5. Tel.: 06/70 3703-104
Hétköznap: 18:00-8:00, Hétvégén: 8:00-8:00

Végül pedig egy videó Magyarósi Csabától, aki egy nagyon könnyen fogyasztható, de tartalmas videóban foglalja össze a mostani helyzetet. Érdemes megnézni.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply