Menu

Kirajzottak a nyugdíjasok a boltlátogatási korlátozás hatására

vargajoska 4 év ago 0 3 K

Az, hogy 9-12-ig csak a 65. életévüket betöltöttek vásárolhatnak a megadott boltokban nem jelenti azt, hogy kötelező is kimozdulniuk!

Olyan idősek is megjelentek 9 órakor a nagy boltnál, akik eddig szépen otthon ültek, miközben a házigondozóik mindent megvettek nekik az elmúlt napokban, amit csak kértek. – Jelentette egyik munkatársunk Esztár településről, aki nem mellesleg az idősek egyik házigondozója is. – Ahogy megláttak egyből hátat fordítottak, mire én kérdőre vontam őket. – Már depressziós voltam odabent, kellett egy kis séta. – Mondta Esztike néni, aki hozzátette, hogy most mindent megvett a boltból, két hétig nem kell majd vinni neki semmit sem. – De Esztike néni! Szinte semmi sincs abban a szatyorban. – Hát ööö…

Itt most valami félrement

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány kapcsán jelentős együttműködést mutatkozott, mind a nyugdíjasok, mind az önkormányzatok részéről. Az idősek szép lassan megértették, hogy saját érdekükben ne mozduljanak ki, az önkormányzatok pedig lehetőségeikhez mérten mindent megtettek annak érdekében, hogy ők semmiben sem szenvedjenek hátrányt. Persze egy-két lázadó szépkorú mindenhol akad, de elmondható, hogy a legtöbbjük jól alkalmazkodott. Legalább is Pocsaj és Esztár településein.

Ma, március 28-án 0 órával a Kormány korlátozást vezetett be az élelmiszerboltok, drogériák, patikák látogatása kapcsán, miszerint délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65. életévüket betöltött személyek vásárolhatnak ezen üzletekben. A Kormány ezzel azt kívánta elérni, hogy azok az idősek, akik semmiképp sem bírnak otthon maradni, még kevésbé tudjanak kontaktba lépni esetlegesen fertőzött személyekkel. – Bővebben erről itt.

Hogyan alkalmazkodnak a boltok?

Több bolt eladói is megerősítették, hogy ma délelőtt a megszokottnál valóban több nyugdíjas jelent meg az üzletekben.
Le a kalappal a boltosok előtt, akik – annak ellenére, hogy így is elég dolguk van – Pocsajban és Esztárban is azt a megoldást találták, hogy a 9 és 12 között megjelenő „fiatalok” számára bevásárolnak, az árut pedig átadják nekik odakint.

Jó lenne, ha ezt a részt egy kicsit újragondolná a Kormány, esetleg a rendelet betartatásáról egyénileg dönthetnének az önkormányzatok, ugyanis a kisebb településeken ez a rendelet inkább okoz galibát, mint válik a közösség hasznára. – a szerk.

Esztárban csak hétköznaponként 10-12-ig van nyitva a gyógyszertár. Ennek következtében a jelen rendelet szerint csak azon nyugdíjasok számára van lehetőség vásárolni a településen, akiknek egyébként otthon kellene maradnia. Az őket segítő házigondozók törvényesen így nem juthatnak gyógyszerhez. A hétvégi vásárlás szintén nehézkes így, tekintve, hogy Pocsaj és Esztár településen is 12 óráig vannak nyitva az élelmiszerüzletek. Esztárban az egyetlen trafik csak az élelmiszerbolton keresztül közelíthető meg, így pl. egy doboz cigaretta vásárlása sem könnyű feladat.

Telefonos megkeresésünkre Szécsi Tamás polgármester elmondta, hogy a rendelet ezen részével egyáltalán nem ért egyet, az most igencsak megnehezíti Esztár életét. Jelenleg szakértők bevonásával azon dolgozik, hogy a településen ne kelljen betartani ezt a korlátozást, de bízik benne, hogy időközben a Kormány is újragondolja majd a jelenlegi helyzetet.

A szerkesztőség pedig arra kéri az időseket: Legyenek szívesek NE menjenek sehová, ha nem muszáj és hagyják, hogy a családtagok, az önkormányzatok dolgozói gondoskodjanak róluk.

Naprakész és hiteles információk a www.koronavirus.gov.hu oldalon.

Leave a Reply

Leave a Reply