Menu

Az MTA állásfoglalása az 5G várható egészségügyi hatásairól

vargajoska 3 év ago 0 1.5 K

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hivatalos állásfoglalásában kiemeli, hogy az ötödik generációs – a köznyelvben csak 5G-nek nevezett – telekommunikációs rendszerek használatával a lakosság napi átlagos személyi RF expozíciója várhatóan nem fog növekedni. A nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken majd az adatátvitelhez szükséges idő, ami csökkenti a felhasználók elektromágneses hullámoknak való kitettségét.

Az első valódi internetkapcsolat Magyarországon 1991. októberében jött létre az MTA SZTAKI és a Linzi Egyetem között. Adatátviteli sebessége 9,6 kbit/s volt. Ma, 30 évvel később az 5G hálózat korában már 1 gbit/s, vagyis 1.000.000 kbit/s adatátviteli sebességre is van lehetőségünk, mindezt vezeték nélkül. Ez bő százezerszeres sebességnövekedés, persze nem mindenki üdvözli ezt az elképesztő technológiát.

5G

A mobiltechnológiától való félelem nem újdonság. Ugyanez a cirkusz lejátszódott a 4G, a 3G, de már a legelső 2G-t használó mobiltelefonok megjelenésekor is. Ennek ellenére kétségtelen, hogy máig a legnagyobb port az 5G kavarta. Itt azért fontos megemlíteni, hogy az előző generációs hálózatok megjelenésekor még nem volt ilyen szinten elterjedve a közösségi média és nem volt ennyire felgyorsult az információáramlás, mint manapság. Soha nem volt még ilyen könnyű létrehozni bármilyen álhírt, konteót és azt villámgyorsan eljuttatni az arra fogékony közönség számára. De ez egy másik történet. Ha létezik az Összeesküvés elméletek toplistája, akkor az 5G biztosan az élmezőnyben foglal helyet. Heti szinten jelennek meg újabb „bizonyítékok” arról, hogy milyen rákot okoz az 5G és hogyan befolyásol vele minket a háttérhatalom, melynek eredményeként egyesek 5G tornyokat gyújtanak fel. Ennek az egész hype-nak viszont lett egy igen pozitív hatása is: egyre több kutató figyel fel rá és kezdi vizsgálni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évtizedek óta vizsgálja az elektromágneses terek egészségre gyakorolt hatását, kutatásaik szerint a nemzetközi testületek által megállapított hatérérték alatt nem okoz számottevő egészségügyi kockázatot.

Az 5G sugárzási spektruma az elektromágnesen sugárzási skálán.

Magyarországon egy civil kezdeményezés, a Százak Tanácsa kérte az MTA hivatalos állásfoglalását a témában. Az MTA ennek érdekében létrehozott egy ad hoc munkabizottságot prof. dr. Kosztolányi György (elnök), dr. Hernádi István, dr. Nagy Lajos, prof. dr. Neményi Miklós, dr. Oberfrank Ferenc, dr. Sáfrány Géza és dr. Thuróczy György közreműködésével. A munkabizottság tagjai áttekintették az 5G technológia bevezetésével összefüggő kérdéseket, nemzetközi gyakorlatot, szabályozásokat, tudományos és kutatási eredményeket, valamint a közvéleményt foglalkoztató kérdéseket.

A munkabizottság javaslatára alapozott hivatalos állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia az alábbi megállapítást közölte:

A jelenlegi modellezések, illetve mérések alapján az 5G technológia alkalmazásával a lakosság napi átlagos személyi RF expozíciója várhatóan nem fog növekedni. A nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, ami csökkenti a felhasználók elektromágneses hullámoknak való kitettségét. A sűrűbb hálózatban a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően a mobiltelefonok és más készülékek alacsonyabb teljesítménnyel működnek. A felhasználás módja is változik (kevesebb beszéd, több adatforgalom), ami tovább csökkentheti a készülékekből eredő emberi expozíció mértékét. Az 5G technológiában alkalmazott
nyalábformáló és ún. MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológia alkalmazásával, illetve az optimalizált szolgáltatással az ellátottság, ezzel együtt a környezeti RF expozíció jellege ugyan megváltozik, de az átlagos környezeti elektromágneses expozíció, amely jelenleg nagyságrenddel az egészségügyi határérték alatt van, várhatóan nem emelkedik.

Ugyanakkor az MTA állásfoglalásában további szerteágazó kutatásokat is javasol az 5G élettani, közegészségügyi hatásai mellett az ökológiai vonatkozások és a hazai ökoszisztémára gyakorolt hatásának értéklelése kapcsán.

A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása ide kattintva érhető el.

Átfogó cikk az 5G jelenségről:
https://www.valaszonline.hu/2019/10/01/5g-sugarzas-tenyek-tevhitek-veszelyek/

Leave a Reply

Leave a Reply