Menu

Hogy is van ez a kijárási korlátozás?

vargajoska 4 év ago 0 2.3 K

A Kormány az eddigi határozataiban elég világosan fogalmazott, viszont a mostani, március 27-én megjelent lakhelyelhagyási korlátozás értelmezése sokaknak kissé zavaros.

Először is azt tisztázzuk le, hogy nem lakhelyelhagyási tilalom van, hanem korlátozás. Ne keverjük a kettőt!

Orbán Viktor miniszterelnök egy reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy kijárási korlátozásokat léptet életbe, mely kormányrendelet nem sokkal később a Magyar Közlönyben meg is jelent.

  1. § Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani még a tömegközlekedés során is.
  2. § Vendéglátó üzletben – az  ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
  3. § A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

Oké, de mik is azok az alapos indokok?

A rendelet elég tág kört határoz meg és kis túlzással azt mondhatjuk, hogy aki eddig is felelősségteljes polgárként viselkedett nagyjából hasonlóképp járt el. Az a helyzet, hogy igazából a tényleg szükséges dolgainkat elvégezhetjük.

-El szabad menni dolgozni, ha pedig a munka azt kívánja, hogy anyagot kell beszerezni, az is megoldható.
-El szabad menni a trafikba, élelmiszerboltba, drogériába, megtankolni az autót, gyógyszertárba, postára vagy az állateledel boltba. Nem tiltott továbbá a piac, a fodrász és egyéb szépségipari szolgáltatók látogatása sem, ha pedig online nem oldható meg, akkor a bankfiók, egyéb hivatali ügy is intézhető személyesen. Az már más kérdés, hogy ezek nagyja már úgyis rég szünetel.
-Igénybe lehet venni az egészségügyi ellátást, el lehet vinni kiskedvencünket az állatorvoshoz, autónkat a szerelőhöz, de a templomokat is szabad látogatni.
-El szabad vinni a gyereket az oviba (ahol még van kiscsoportos megőrzés), valamint az elvált szülő is látogathatja a gyerekét.

-DE! Ha eszünkbe jut, hogy kéne egy új komód az egyik bútoráruházból, azt talán nem most kellene megvenni.
Továbbá a haverral sem ülhetünk be egy kajára vagy üdítőre egy még nyitva levő vendéglátóhelyen.

Olyan hírek is szárnyra keltek, miszerint csakis munkáltatói igazolással lehet majd munkába menni, viszont erről szó sincs a mostani rendeletben. A kijárási korlátozás ideje alatt sincs szükség munkáltatói igazolásra, mert a munkába járás lehetősége a kormányrendelet után is adott. – Hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A rendelet egyik legérdekesebb része az 5.§, mely így fogalmaz:

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a  települések belterületén – lehetőség szerint a  zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Vagyis nem csak kutyát sétáltatni szabad, de egymagunkban, vagy a velünk egy háztartásban élőkkel is kimehetünk sétálni, biciklizni egyet ügyelve arra, hogy legalább 1,5 méter távolságot tartsunk egymástól. Ellenben a Tinderen megismert új partnerünkkel ne induljunk el egy közös sétára!

A totalcar.hu kifejezetten autós szemszögből járt a korlátozás után. A rendőrség arról tájékoztatta Zách Dánielt, hogy:
„A gépjárművek mozgását nem korlátozza a rendelet. Egy gépkocsiban az egy háztartásban élők tartózkodhatnak. Szabadtéren minimum 1,5-2 méter távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól.”

Ezek szerint tehát nem bűn, ha valaki úgy dönt, autózik egyet vagy autóval hagyja el a várost, hogy a természetben sétáljon, sportoljon, mivel az egészségmegőrzéshez a rendszeres testmozgásra is szükség van.

Hogy is van ez a 9-12-ig való vásárlás? – Az egyik legmegosztóbb intézkedés

A 6.§ (1) Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.
(2) Az  élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az  ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

Kezdjük ott, hogy már két hete nem ajánlott csavarogni, ez pedig az idősekre számára hatványozottan igaz, hisz ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Ezt az emberek jó része belátta, az önkormányzatok pedig valóban igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a települések idősei semmiben sem szenvedjenek hátrányt. Ennek ellenére máig lehet találkozni jó néhány makacs, önfejű időssel, aki nem veszi elég komolyan a fenyegetést, vagy egyszerűen csak az „éltem már eleget, nekem mindegy” felfogással gondolkodik.

Ezért lehet szükség ezen intézkedés bevezetésére, mellyel még jobban csökkenthető a fiatalok és idősek kontaktusa.

Tehát – ha nagyon muszáj – anyukának el szabad menni reggel a boltba és 9-ig megvásárolhatja ami szükséges, de ha időközben elfogy a liszt vagy a wc papír, azt leghamarabb majd csak 14 óra után pótolhatja.

Ezzel szemben az a 65. életévét betöltött személy, aki nem bízik senkiben és ő maga akarja megvenni a kakaós csigát, vagy a gyógyszerét, délelőtt 9 és 12 óra között meg tudja tenni. De a legjobb mégis csak az lenne, ha inkább nem mászkálna sehová.

Jelen rendelet előreláthatólag március 28. szombat 0 órától – két héten át – április 11-ig lesz érvényben, mely szükség esetén meghosszabbításra kerül.

A rendelet betartását a rendőrség ellenőrzi, viszont a katonai rendészetet is bevonhatják. Szabálysértés esetén a pénzbírság 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet. Ennek kapcsán Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem „dresszírozni” kell az embereket, az elsődleges cél az együttműködés, és csak végső esetben alkalmazandó a büntetés.

Naprakész és hiteles információk a www.koronavirus.gov.hu oldalon.

Leave a Reply

Leave a Reply