Harmadik éve már, hogy a Látamed Egészségcentrum és Esztár Község Önkormányzatának közös együttműködésével februáronként ingyenes egégszségügyi vizsgálatra van lehetőség a településen.

A növekvő érdeklődésnek köszönhetően idén már két nap, 1-én és 7-én is lehetőség nyílt látogatni a Művelődési Házban berendezett ideiglenes rendelőt. Itt az alábbiak szűrésére volt lehetőség: szív- és érrendszeri kockázatok szűrése (vércukor-, vérnyomásmérés), anyajegyszűrés, férfiaknál prosztatarákszűrés (PSA-szűrés) vérből, gyorsteszttel 50 éves kor felett.

A második napon a fent említett vizsgálatokon túl hallásvizsgálatra, valamint  Fibroscan-zsírmájvizsgálatra is nyílt lehetőség. Gellei Lászlóné diabetológiai szakápoló, edukátor szintén ezen a napon tartott is tartott egy érdekes előadást a stroke kialakulásáról, annak veszélyeiről és felismerésének lehetőségeiről.

A PSA-szűrést 50 férfi végeztette el, Fibroscan vizsgálaton pedig 25-en vettek részt. Ingyenes nőgyógyászati vizsgálatra 40 nő jelentkezett, melyeket később az önkormányzat autóbusszal szállított át Létavértesre.

A szűrések ingyenességén túl az önkormányzat még egy módott talált a lakosok ösztönzésére mégpedig azt, hogy aki igazolni tudja, hogy valamelyik szűrésen megjelent, mentesül a 8 ezer forint összegű kommunális adó megfizetése alól.

Hogy a megtakarítás, vagy egészségtudatosság bírt nagyobb motivációval nem tudni, de összességében elmondható, hogy a két nap alatt mintegy száz fő végeztetett el valamilyen vizsgálatot, így ez az akció is sikerrel zárult.

További jó hír, hogy a legközelebbi vizsgálatra már nem kell egy egész évet várni, hiszen valamikor az ősz folyamán erre újra lehetőség nyílik.