Az ínycsiklandó ételek kerültek fókuszba Esztár idei első gasztrorendezvényén, a 6. Tor-Mámor Esztár-on, melynek főzőversenyén végül öt csapat indult.
A Bihar megyei „Paptamási négyes” szinte állandó vendége Esztár rendezvényeinek és ezúttal sem hagyták ki az alkalmat, hogy idelátogassanak. Ez végül kifizetődőnek bizonyult, hiszen a Legjobb hagymásvér és a Legjobb sültpecsenye díját is bezsebelték. Nem mellesleg több régiséget is kiállítottak standjukon, például az alábbi képen látható fatüzelésű disznóperzselőt is.
További négy helybéli csapat indult
Szintén nagy sikert aratott az Epreskert Óvoda dolgozói alkotta „OVI-SOKKK” csapata is, ők a Legjobb toroskáposzta díjával, valamint egy különdíjjal is gazdagabbak lettek. Utóbbit a vidámságukkal, a csapat arculatával, valamint a rengeteg, igényesen tálalt finomsággal nyerték el.
Az esztári ifjúsági klub, az „I-Pont” csapata komolyan vette a „Pálinkás jó reggelt!” felkiáltást és igazán jó hangulatúan, lazán állt a főzőversenyhez. Reggel még azon tanakodtak mit főzzenek, receptet kerestek az interneten, éppen ezért talán ő maguk is meglepődtek, mikor a zsűri nekik ítélte oda a Legjobb csülkös étel díját.
Nehéz volt a zsűri dolga
Minden hasonló versenyen elhangzik ez a mondtat, melynek bizony gyakran van valóságalapja, hiszen nem csak az étel íze, de annak tálalása és a csapat megjelenése is mind befolyásolja a végeredményt. Jelen esetben a legkülönlegesebb étel kiválasztása izzasztotta meg a zsűri tagjait.
Mágus és Csapata szintén állandó versenyzők, akik gyakran zsebelnek be díjakat és szívesen készítenek különleges ételeket is.
Most egy igazán finom különlegességet „Cigánkát” készítettek.
A cigányka (cigánka) speciális békéscsabai disznótoros étel. Neve onnan származik, hogy régen a csabai gazdák a májat a falusi szokás szerint a disznótoros házakba betolakodó kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) adták. A csabai szlovák parasztok az első világháború előtt nem fogyasztották el sem a hízó vérét, sem a máját.
Az ételt főképp darált sertésmáj, kolbászhús, tojás, abált szalonna, vöröshagyma és rizs alkotja. A hozzávalókat összekeverik és a tölteléket a sertés hájának hártyájába (fátyolba) tekerve göngyölik, oly módon, hogy a kiterített hártyát négyzet alakú darabokra vágják, s ezek közepébe helyezik az egy-egy maréknyi tölteléket.
forrás: Wikipedia
Az Erdélyből származó Görgypál Imre csapata a „GÓBÉK” szintén különlegességgel készült erre a napra. Imre fiatalkorának ízeit kívánta feleleveníteni. Káposztai levest készítettek, mely lényegében abból áll, hogy a disznóhúst belefőzik a káposztalébe, majd srágarépát adnak hozzá és behabarják. Ez az egyszerű étel végül remek választásnak bizonyult, melyet hosszas tanakodás után a zsűri a Legkülönlegesebb étel díjjal jutalmazott, Mágusék cigánkája pedig egy különdíjat nyert.
Az Önkormányzat is főzött
Igaz, nem versenyzés céljából, számukra a látogatók kiszolgálása volt az elsődleges. Hurka, kolbász, kocsonya, BBQ ételek, valamint tépett malac (pulled pork), továbbá lepcsánka, házi sütemények vásárlására biztosítottak lehetőséget.
Zene nélkül nincs buli
A napot szinte végigkísérte a zeneszó, mely egy jó alaphangulatot adott a rendezvénynek. Elsőnek az Esztári férfikórus tagjai törték meg a csendet, majd a Ketten együttes gitárkíséretben énekelt mai és klasszikus slágereket, végül pedig az Esztári Trió mulatós slágerei biztosították a jó hangulatot.
Alább megtekinthetőek a rendezvény fotói: