Menu

87 millióból épült új Református Gyülekezeti Központ Esztáron

vargajoska 4 év ago 1 3.4 K

Augusztus 22-én hivatalosan is átadták az Esztári Református Egyházközség új parókia épületét, amely ünnepségen Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő is tiszteletét tette. Az átadó ünnepséget megelőzően Vad Zsigmond esperes tartott ünnepi istentiszteletet, melyre műsorral készült: Szabó Ágoston, Nagy József, valamint az esztári Rezeda Népdalkör is.

A beruházás a „Tiszántúl Templomépítési Program” (EGYH-KCP17-B-0169) keretén belül elnyert 80 millió forint összegű egyszeri, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósult meg. Az épület terveit Kiss Ernő, valamint Kasuba János mérnökök készítették. A pályázók kiválasztásában a Nyírber Kft. volt a megbízók segítségére, a kivitelezést pedig végül a Profitál 2004 Kft. nyerte el nettó 66.342.173 Ft+ÁFA összegű ajánlatával. A kivitelezési munkák jelentős részét Németh Zsolt helyi vállalkozó végezte csapatával.

Szalagátvágás az új épület előtt. (fotó: Kiskelet)

Az alapkőletételre 2019. július 21-én került sor, az év végéhez közeledve pedig elkészült az épület alapja is. A beruházás teljes költsége 87 millió forintba került, így az elnyert támogatás mellé az Esztári Református Egyházközség 7 millió forint hitelt kényszerült felvenni.

Az épület alapterülete 250 m², mely magában foglal 75 m² parókia részt. A födém úgy került kialakításra, hogy a későbbiekben a 200 m²-nyi területű tetőtér is beépíthető legyen. Az épület alacsony energiaigényű, külső termosztatikus hűtő-fűtő rendszerrel rendelkezik és megfelel a mai kor igényeinek.

A Gyülekezeti Központ feladata olyan istentiszteleti alkalmaknak helyt adni, amelyekre a templom méreténél fogva nem alkalmas: ilyen többek között az ifjúsági óra, a gyermekistentisztelet, a bibliaóra, a presbiteri bibliaóra, vagy a nőszövetségi alkalmak. Téli időszakban a vasárnapi és hétközbeni alkalmak is ebben a központban lesznek megtartva.

Szabó Zsolt, Esztár község lelkésze külön köszönetét fejezte ki Császi Lászlónak, a Berettyómenti Zrt. ügyvezetőjének, valamint Széles Kálmán egyéni vállalkozónak, amiért térítésmentesen vállalták a régi, romos épület elbontását. Köszönet illette Esztár Község Önkormányzatát is, amiért a törmelék elhelyezésében segédkeztek, valamint mindazok munkáját, akik bármivel hozzájárultak a projekt megvalósulásához.

Alább elérhető az esemény fotóalbuma, valamint az Ünnepi Istentisztelet felvétele:

Az Ünnepi Istentisztelet teljes felvétele itt érhető el.
1 Comment