Menu

Öntsünk tiszta (és szagmentes) vizet a pohárba!

vargajoska 4 év ago 0 2 K

Nyílt levélben kérik a Debreceni Vízmű Zrt., valamint a Balmazújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékeseit Esztár és Pocsaj települések polgármesterei, melyet most teljes egészében közzéteszünk.

Tisztelt Szolgáltató, Tisztelt Hatóságok!

Öntsünk tiszta (és szagmentes) vizet a pohárba!

Több évtizedes probléma Pocsaj és Esztár községekben az ivóvíz minősége. Kisebb sikereket a vízminőség javítás terén elért a mindenkori Szolgáltató, például az arzén a kockázatos szint alá süllyedt. Azonban hosszútávon egy kiegyensúlyozott minőséget nem sikerült elérni. Sok-sok negatív dolog éri a két település fogyasztóit, hogy nehéz lenne már összeszedni is ezeket. Mivel itt nem arról van szó, hogy az elmúlt 5 évben nem volt panasz a vízminőségre. Itt arról van szó, hogy hónapról-hónapra, hétről-hétre, óráról-órára érik a fogyasztókat olyan negatív élmények, amelyek mostanra teljesen felháborítja a községek lakóit. Csak, hogy az elmúlt hetek és napok „élményeiből” néhányat említsünk:

  • élő szúnyoglárvák és férgek sokasága egy pohár vízben,
  • elviselhetetlen szagú ivóvíz, melynek az illata vetekszik a szennyvízével.

A két községben napjainkban két ellenséggel is meg kell vívni a harcot.
Az egyik láthatatlan: a koronavírus. A másik nagyon is érezhető és látható, ez az ivóvizünk.
Mérhetetlen bűz, mozgó férgek, vagy levált szennyeződés. Ha valamikor, akkor most igazán szükség lenne a folyamatos tisztálkodásra. De ebben a vízben, hogyan lehet mosakodni, fürdeni, mosni, főzni stb.
Nincs gusztusa az embereknek ebben a helyzetben kellően tisztálkodni, pedig a csapból is ez folyik:
moss kezet, ha hazaértél fürödj le!

Rengeteg vizet használnak el a háziasszonyok azért, hogy tiszta, szagmentes főzővízhez jussanak, vagy éppen az előző mosás bűzét megszüntessék az ágyneműn, ruhákon.
A háztartások rengeteg ásványvizet vásárolnak, vagy alternatív kutakról szereznek be vizet.

Nem beszéltünk még arról, hogy a két községben a víz m 3 -re 374,65 Ft, a szennyvíz pedig 462,28 Ft/m 3. Ez együtt kerekítve 837 Ft. A térség és a megye legdrágább díjáról beszélünk. Joggal várják el, hogy ennyiért fogyasztható, íz és szagmentes „élményt” kapjanak a fogyasztók. Nem abban reménykednek a lakosaink, hogy ásványvíz folyik a csapból. Mindössze annyit szeretnének, hogy 2020. márciusában, ha kinyitják a csapot a fürdéshez, vagy főzéshez – ezeket az amúgy nem túlzó dolgokat – felháborodás, keserűség és negatív élmények nélkül tudják megtenni!

Nem szeretnénk elhallgatni azt sem, hogy érezzük és látjuk a Tisztelt Szolgáltató vezetőjének és itteni munkatársainak az erőfeszítését, akik mindent megtesznek a tudásuk és lehetőségeikhez mérten. De ez a fogyasztókat, a lakóinkat már nem nyugtatják meg.

Ezúton kérjük és felszólítjuk a Tisztelt Szolgáltatót, és a Tisztelt Hatóságot, hogy tegyenek meg mindent a két község, Pocsaj és Esztár lakóinak azon igényéért, hogy megfelelő legyen a víz minősége. Véleményünk szerint helytálló lenne valamilyen szintű kedvezmény mérlegelése a Szolgáltató részéről a fogyasztók részére, mint ahogyan már máshol is volt erre példa.

Tudjuk, hogy a hosszútávú, megnyugtató megoldáshoz sok pénzre van szükség és ezáltal további fejlesztésre. Éppen ezért levelünket megküldjük a térség Országgyűlési képviselőjének és az illetékes Minisztériumnak is.

Azt kérjük Önöktől. hogy ne csak Szolgáltatóként és illetékes Hatóságként gondolkodjanak, hanem a több évtizedes harcba belefáradt vagy éppen a türelmét és megértését vesztett pocsaji és esztári lakosok fejével is.

Tudjuk, hogy levelünk és felhívásuk milyen veszélyhelyzetben fogalmazódik meg, de éppen ezért kell most megtenni!

A járványhelyzetre való tekintettel nem kívánjuk azt, hogy minden lakos írja alá – melyet nagyon szívesen megtesznek -, de vegyék úgy, hogy a több ezer egybehangzó véleményt juttattuk el Önökhöz.

Kérjük Önöket, hogy „Öntsenek tiszta vizet a pocsaji és esztári poharakba”!

Esztár, 2020.március 27.

Szőllősi Roland polgármester
Szécsi Tamás polgármester

Az eredeti levél ide kattintva tekinthető meg.

Leave a Reply

Leave a Reply