Az elmúlt napok, hetek szinte semmi másról nem szóltak, mint a koronavírusról. Mostanra már bebizonyosodott, hogy ettől a járványtól valóban kell tartanunk és minden óvintézkedést meg kell tenni, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzésveszélyt.
A legveszélyeztetettebb az idősek korosztálya, ezért fontos, hogy fokozottan ügyeljünk rájuk az elkövetkező időszakban.

Részletes és naprakész információk a koronavírusról a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon.


De hogyan érinti ez a közvetlen környezetünket?

Március 11-én a Kormány aznapi ülésén rendkívüli jogrendet hirdetett, vészhelyzet elrendeléséről döntött. A legfontosabb intézkedések között az is szerepelt, hogy betiltásra kerültek a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint 500 főnél nagyobb kültéri események. Szécsi Tamás polgármester egy közleményben tájékoztatta az esztári lakosságot, mely szerint az alábbi események maradnak el:

A 2020. március 13-ára meghirdetett március 15-i községi ünnepség,
A március 14-ére meghirdetett jótékonysági óvodai farsang, valamint
A március 27-i Pogácsafesztivál, mely a nyugdíjasok egyik nagy rendezvénye.

Ezen rendezvények – a március 15-i megemlékezés kivételével –a későbbiekben megtartásra kerülnek, amint a vészhelyzet központilag feloldásra kerül.
Ezzel egyidőben azt is kiemelte, hogy az egyéni megemlékezések nincsenek megtiltva, ezért arra bátorít mindenkit, hogy az emlékezés virágait, mécseseit egyénileg is nyugodtan elhelyezheti az egész hétvégén nyitva tartó templomkertben.

A rendezvények tekintetében Pocsaj szerencsés helyzetbe került, a korlátozások nem érintették a március 7-i Román-Magyar Lakodalmas és Vőfélytalálkozót, mely a település egyik legrangosabb eseménye.

Március 13-án este Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőtől a tanulók nem mehetnek be az iskolába, az oktatás viszont a lehetőségekhez mérten, digitális formában tovább folyik. Ezzel egy időben és az óvodák, bölcsődék bezárását is elrendelte.


Március 14-én Esztár és Pocsaj település önkormányzata is rendkívüli ülést tartott

Esztár Község az alábbi intézkedéseket rendelte el:

Március 16-ától az Epreskert Óvoda és Mini Bölcsőde legalább 30 napra bezár. A jelenlegi döntés az intézmények teljes bezárásáról szól, mely nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben a központi utasításnak megfelelően ügyeleti időszakról gondoskodjunk.

Az óvodás gyermekek és iskolás tanulók részére a szülők előzetes igényének, kérelmének megfelelően lehetőség van a napi egyszeri meleg étel igénybevételére. Ennek technikai menetéről hamarosan tájékoztatást adunk.

Döntést hozott a Képviselő-testület a
Művelődési Ház teljes bezárásáról, mely érinti a teleház, a könyvtár, az Idősek Nappali Klubja szolgáltatásait. Ezen döntés visszavonásig érvényes.

Az Egyházközség nyilatkozata alapján a
“Zöldház” Idősek Klubja is szünetel hétfőtől.

A döntés érinti a
népkonyhai szolgáltatást is, mely hétfőtől szintén felfüggesztésre kerül.

A teljes közlemény ide kattintva megtekinthető.


Pocsajban szintén hasonló döntések születtek:

Szőllősi Roland arról tájékoztatja a lakosokat, miszerint 16-án hétfőtől határozatlan időre bezár:

a Mesevár Óvoda, a Kikelet Óvoda, valamint a Pocsajhoz tartozó kismarjai Tarka-Barka Óvoda is.
Ezen intézményekben egy minimális ügyeletet tartanak, ezért nagyon szélsőséges esetben, ha az máshogyan valóban nem megoldható a szülők számára, akkor néhány gyereket tudnak majd fogadni.

Azon családok esetében, ahol mindkét szülő be van hívva közmunkára, de óvodás korú gyermekük van, az anya mentesül a munkába járás alól, amíg az óvodák újra meg nem nyitnak.

A diákok étkeztetése továbbra is biztosított a napközi ebédlőjében. Ők helyben, az adott légtérben egyszerre kevesen tartózkodva fogyaszthatják majd az ebédjüket. Az Önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy akik otthon meg tudják oldani a gyermekek étkeztetését, azok a korlátozás alatt ne vegyék igénybe a napközi szolgáltatását.

Az idősek nappali foglalkozása szintén szünetel, ezért az “ÖNO” nem fogadja a nyugdíjasokat. A házi gondozók kesztyűket, maszkokat, fertőtlenítőszereket kapnak és fokozottan ügyelve a higiéniára továbbra is gondoskodnak az idősek ellátásáról.

Az Önkormányzat minden eszközt biztosít dolgozói számára, mellyel a fertőzésveszély kockázatát a minimálisra tudják csökkenteni.
Továbbá az Önkormányzat, valamint az IKSZT épülete is csak nagyon indokolt esetben, délig fogad majd látogatókat.

Dr. Devecseri Ildikó fogorvos az alábbi közleményt adta ki:

Mint mindenki tudja a korona vírus járvány megelőzésére Magyarország kormánya korlátozó intézkedést vezetett be a mindennapi életünk számos területén. Ennek keretében 2020. március 16-tól a 10/2020. (III.14.) EMMI rendelet 2. § alapján a fogászati ellátásban csak sürgősségi ellátás nyújtható. Ennek megfelelően töröljük a korábban egyeztetet időpontokat. Előre is köszönöm az együttműködést és a szabályok betartását.

Nem áll meg a világ

A Pocsaji Református Egyházközség facebook oldalán tájékoztatta a gyülekezet tagjait, miszerint az Istentiszteletet élőben közvetítik majd. A felvétel a későbbiekben is visszanézhető marad, így aki nem tud, vagy nem mer elmenni, az otthonról is csatlakozhat a közösséghez.

Március 14-én szombaton 15 órakor a Létavértes-Székelyhíd határátkelő 30 napra felfüggesztette működését. A legközelebbi működő határátkelő Ártánd-Boros. – Írta tájékoztatójában Menyhárt Károly Létvértes polgármestere.
Bár erről bővebb információink nincsenek, feltételezhetően a szombatonként üzemelő Pocsaj-Biharfélegyháza határátkelő is szünetelni fog egy időre.

A települések vezetői folyamatosan tartják a kapcsolatot az intézményvezetőkkel, valamint egymással és igyekeznek a lehető legjobb megoldásokkal előállni. Ezek lehet, hogy sok kellemetlenséggel járnak, de a lakosság érdekét szolgálják. Ezért kérik a lakosság megértését és türelmét.

Településeinket érintő új információk az alábbi cikkben:
https://kiskelet.hu/2020/03/16/ujabb-szigoritasok-pocsaj-esztar-teruleten/