Menu

Fókuszban a hölgyek

vargajoska 4 év ago 0 2.5 K

Tizedik éve már, hogy a nemzetközi nőnap alkalmával Esztár község Önkormányzata is műsorokkal, ajándékkal kedveskedik a helyi hölgyeknek. Ezen alkalomból idén egy Divat és stílus kiállítás is megnyílt, mely március 27-ig látogatható, bővebben itt írtunk róla. A kiállításhoz kapcsolódóan kiemelt vendégként jelen volt: Szabadka Tünde a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium vezetője, Varga Enikő tanárnő, valamint Haramura Béla kollégiumvezető is.

A rendezvény fotóalbuma itt megtalálható.
A képre kattintva megtekinthető a rendezvény fotóalbuma.

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja

Szécsi Tamás polgármester beszédében kitért arra, hogy nem egy örömteli alkalom szülte ezt a napot. Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857. március 8-án történt, amikor is emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Bővebben a nemzetközi nőnapról itt.

Helyi férfiak apa-lánya tánccal készültek.
Az apa-lánya tánc mindig szívmelengető látvány Esztárban.

Az est folyamán fellépett az Esztári férfikórus egy nótacsokorral, az Esztári színjátszókör pedig előadta a Móricz Zsigmond: Dinnyék című művének színpadi feldogozását. Helyi férfiak és kislányaik apa-lánya tánccal készültek, ebből kétfélét is láthattunk a színpadon. Szintén helyi férfiak egy másik csoportja egy videoklip és színpadi produkció keveréket adott elő, melyet a Másnaposok című film ihletett. Ez elég nagy sikert aratott a közönség soraiban és elöljáróban csak annyival egészítenénk ki, hogy ami a felvételeken víznek tűnik, az bizony nem víz. 🙂 Valamennyi produkció teljes egészében visszanézhető a mellékelt felvételen, de régebbi műsorok is megtekinthetők a község YouTube csatornáján.

Természetesen idén sem mehettek haza üres kézzel a hölgyek, számukra egy-egy cserepes virággal készültek a szervezők.

Az ünnepség teljes műsora megtekinthető Esztár YouTube csatornáján
Leave a Reply

Leave a Reply