Esztár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 34/2019.(VII.26.)-os számú határozatával az „Esztár Község Díszpolgára” címet 2019-ben Szunyogh Szabolcs és professzor doktor Szunyogh Gábor részére ítélte oda.

Ezzel a címmel adózunk a Szunyogh család minden tagja előtt, akik szertettel, jó szívvel gondoskodtak az itt élő emberekről, és mindenben segítették a falu fejlődését, letették Esztár kulturális, oktatási alapjait.

Esztár község története egybeforrt a Szunyogh család életével. Az Erdődy család Esztárban történt letelepedése és építkezése örökre megváltoztatta a falu arculatát, történelmét. Az Erdődy kúria – ismertebb nevén Szunyogh kastély – az egyik legjelentősebb turisztikai látványossága a községnek a Református templom mellett, mely magasságát a család kimagasló adományainak köszönhetően lett a második legmagasabb református templom Hajdú–Bihar megyében.

Ebbe a nagyívű munkába kapcsolódott be Szunyogh Szabolcs, mint kései leszármazott. Többek között a Köznevelés című újság cikkeiben már a rendszerváltás kezdetén felhívta a figyelmet a hozzánk hasonló, hátrányos helyzetű kistelepülési iskolák és közösségek problémáira, illetve a kiút és a fejlődés oktatás-művelődés által kínált lehetséges irányaira. Főszerkesztősége alatt az esztári iskolánk bemutatkozási lehetőséget kapott az említett lap hasábjain, így községünkről országos szinten is értesülhettek az olvasók. Közbenjárására az angol oktatását segítő nyelvi laborhoz jutott iskolánk.

Professzor doktor Szunyogh Gábor ezt a felelősségvállalást folytatva példaértékűen segítette az Esztárhoz hasonló Szombathely környéki falvak iskoláit, tanulóit. Az említett települések iskoláiban, valamint a hátrányos helyzetű gyerekek nyári táboraiban rendszeresen tartott többnyire saját készítésű eszközökkel fizikai kísérleti bemutatókat. A Magyar Kultúra Napján községi rendezvényünk után jelezte felénk, hogy szívesen tartana hasonló jellegű fizikai kísérleti prezentációkat, a helyi diákoknak is.

Már az életútjuk után is megilleti őket a Díszpolgári cím,
őseik tette csak még nemesebbé teszi ezt a kitüntetést.

Szunyogh Szabolcs 1950. február 5-én született Budapesten. Általános iskolai tanulmányai után 1968-ban az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban érettségizett. 1969-től 1981-ig folyamatosan képezve magát több felsőfokú végzettséget szerzett: magyar-orosz szakos általános iskolai tanári diplomát a Pécsi Tanárképző Főiskolán, felsőfokú oklevelet a MÚOSZ által működtetett újságíró iskolán, valamint az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv -és irodalom szakos középiskolai tanári oklevelet. A tanulmányok végzése közben nyelvtudása is gyarapodott: orosz felsőfok, angol középfok, német és héber társalgási szint. Végzettségét és sokoldalúságát számos területen kamatoztatta munkája során. Dolgozott idegenvezetőként, újságíróként, rovatvezető volt a Magyar Rádiónál. Életpályájában kiemelkedik a Népszava című országos napilap munkatársi, valamint a Köznevelés című országos oktatási hetilap főszerkesztői tevékenysége.

Szunnyogh Szabolcs

1984-től folyamatosan jelennek meg önálló kötetei, publikációi, mese- és hangjátékai, napilap- és hetilap cikkei, tanulmányai, hallhatók rádióműsorai. A teljesség igénye nélkül: Bibliai mesék, Jézus az ember fia, A kereszténység születése, Világvallások Magyarországon, Kordnadrágban Tel-Avívban, Bringaút a Holdra, Magyar menóra, Tanakodó, Ön hogyan tanítaná?, Rakott, Tűréshatár.

Munkásságát, illetve a Magyar Újságírók Országos Szövetségének alelnökeként, az Eötvös József Pedagógiai Szabadelvű Társaság elnökeként, valamint a MAZSIKE elnökségi tagjaként gyakorolt közéleti szerepvállalását számos kitüntetéssel ismerték el. Megkapta a Rádiós nívódíjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét, a Táncsics-díjat, a Radnóti díjat, valamint a Várhegyi György-díjat. Az elismerésekhez társul községünk díszpolgári címe is.

Néhány szó családjáról. Felesége Hetényi Piroska magyar-német szakos középiskolai tanárnő, ma már nyugdíjas. Gyermekei: Gábor az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett francia szakon, Anikó angol- rajz-vizuális nevelés szakos tanár. Hat unokája van.

Szunyogh Szabolcs 2013 óta nyugdíjas, de ez nem jelent passzivitást, hiszen jelenleg független publicista, a Klubrádió külső munkatársa.

Professzor doktor Szunyogh Gábor 1951. augusztus 27-én született Budapesten. Az általános iskola elvégzése után 1970-ben érettségi vizsgát tett az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumában. 1975-ben átvette bányagépész és bányavillamossági mérnöki diplomáját a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen. Ugyanitt a fizika tanszéken tudományos segédmunkatárs 3 éven keresztül, majd 1979-ben „Summa cum laude” eredménnyel műszaki doktori címet szerzett. Ettől kezdve 13 éven keresztül tudományos főmunkatárs a Bányászati Kutató Intézetben. Szakmai tudását 1982-ben a Szovjet Tudományos Akadémia Szibériai Tagozatának Bányászati Intézetében gyarapította, mint tudományos munkatárs.1990-ben megkapta a műszaki tudomány kandidátusa címet.

professzor doktor Szunyogh Gábor

Oktató munkáját 1992-től 2005-ig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán végezte, ahol a fizika tanszék vezetője is lett. 2005-ben a Miskolci Egyetemen habilitál, és elnyerte a professzori címet. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy több éven át muzeológusként dolgozott az Országos Műszaki Múzeumban, tanácsadó testületi tag az Aggteleki Nemzeti Parkban és 2006-tól 2017-es nyugdíjba vonulásáig az Óbudai Egyetem Gépészmérnöki Karának professzora. Ebben az intézményben 2013-ban az egyetem diákjai az év tanárának választották.

Kidolgozta és tanította a tanárképzésben korábban hagyományokkal és előzményekkel nem rendelkező dinamikus földrajz nevű tárgyat.

Kutatási területei: a villámok becsapási helyének vizsgálata, váratlan bányabeli omlások folyamatának matematikai-fizikai modellezése, omlásveszélyes barlangszakaszok felkutatása és biztosítása, földalatti üregek térképezése. Nyomtatott publikációinak száma 154, munkáira eddig összesen 155 publikációban hivatkoztak. Hazai és nemzetközi konferenciákon 150 szakelőadást tartott.

Szunyogh Szabolcs és professzor doktor Szunyogh Gábor január 22-én, a Magyar kultúra napján már járt nálunk, melyről bővebben itt írtunk.